Krízis- és stressz kezelés

 

Krízisnek tekintjük az olyan érzelmileg kritikus, feszült, fájdalmas, túlterhelő állapotot, amelyben a személy a lelki egyensúlyát veszélyeztető helyzettel kénytelen szembenézni. Ekkor ezek a körülmények figyelmét, gondolatait teljes egészében kitöltik, ennek ellenére az aktuális helyzetet a szokásos problémamegoldási stratégiákkal nem tudja sem elkerülni, sem megoldani. A krízis mindig összekapcsolódik súlyos stressz állapottal is.

A normatív krízisek az életfolyamatok változásaiból adódnak.  A személyiségfejlődés előre meghatározott stációkon, lépcsőfokokon megy keresztül, amelyek során az egyénnek az adott életszakaszra jellemző problémával, életfeladattal, krízissel kell szembesülnie. Az adott életfeladat megfelelő megoldása a következő életszakaszba lépés záloga. Ezeken való áthaladás általában problémamentes, a hozzájuk kapcsolódó krízis természetesnek tekinthető, ha az nem egy elhúzódó, az átlagosnál súlyosabb problémáktól terhes folyamat.

A krízisek másik csoportját a nem normatív krízisek jelentik. Ebbe a csoportba azok a krízisek tartoznak, amelyek váratlan, sorscsapásszerű helyzet hatására alakulnak ki – például váratlan szakítás, haláleset, munkahely elvesztése, természeti katasztrófa, gazdasági válság kedvezőtlen, súlyos következményei, erőszak átélése, betegség. A nem normatív krízisek, szemben a normatív krízisekkel bármely életszakaszban kialakulhatnak.

Az ilyen krízisben lévő személyekre jellemző, hogy gondolatainak, érzelmeinek középpontjában az egyensúlyvesztést előidéző helyzet áll. Gondolatait, érzelmeit egyáltalán nem képes strukturálni, ismereteit nem tudja a megoldás szolgálatába állítani. Törekszik a problémahelyzet megoldására, azonban korábban sikeresen alkalmazott megoldási stratégiái az aktuális helyzetben kudarcot vallanak. Gyakran szorong, érzelmileg kimerült, de az is előfordul, hogy nehezen tudja kontrollálni érzelmeit. Munkavégzése kevésbé hatékony, tevékenységi köre elsivárosodik, érdeklődése beszűkül a problémahelyzetre, mindennapi, önellátással kapcsolatos teendőket hajlamos elhanyagolni, baráti kapcsolatai leértékelődnek, kevésbé keresi mások társaságát, amely elszigetelődéshez vezethet. Az is gyakran előfordul valamilyen függőségbe menekül a krízisben lévő személy.

Ezen kívül a hosszasan fennálló stresszhelyzet különböző jól körülhatárolt tüneteket is okozhat, mint:


  • - depresszív állapot
  • - levertség, energiahiány
  • - önbizalomhiány, éngyengeség
  • - folyamatos feszült állapot, idegesség, nehezen kontrollálható agresszió
  • - alvászavar
  • - pánik- vagy pánikszerű rohamok, megmagyarázhatatlan félelmek
  • - pszichoszomatikus zavarok (allergia, asztma, ismeretlen eredetű fájdalmak, emésztőrendszeri zavarok, stb.)

Mind az akkut, és hosszasan fennálló krízisek, vagy stresszhelyzetek megoldásához fontos segítséget nyújthat egy szakember, aki kívülről tud a helyzetre tekinteni, akit nem bénít le az, hogy a probléma középpontjában áll, mégis empatikusan és hitelesen tud a kliens, és az ő problémái felé fordulni.

 

 

Érdeklődése esetén kérem, keressen bennünket e-mail-en vagy telefonon!

hesztiatanacsado@gmail.com

+36 20 9350 065