Kiút a boldogtalanságból, a rágódás csapdájábólAmikor kedélyállapotunkat beszippantja a lefelé húzó örvény, nem maga a kedélyállapot okozza a bajt, hanem a rá adott reakcióink. A kilábalásra tett erőfeszítéseink – amik általában a rágódásban merülnek ki - nemhogy megszabadítanának, hanem még mélyebbre taszítanak bennünket a fájdalomba, amelyből menekülni igyekszünk.


   

A depresszió, a szorongás, a folyamatos stressz, levertség pedig gyötrelmes. Mindannyian hajlandóak lennénk bármit megtenni, hogy elkerüljük ezt az érzést. Ironikus módon azonban mégis úgy tűnik, hogy semmilyen próbálkozásunk nem hoz eredményt… legalábbis nem huzamosabb ideig.

Pedig van megoldás, egy jól működő technika, amivel ebből a csapdából kilábalhatunk – az éber tudatosság. A Jon Kabat-Zinn által kidolgozott módszer, kombinálva a pszichológia legújabb eredményeit a meditációs technikák egy kimondottan erre kifejlesztett változatával, segít kitörni a krónikus boldogtalanság ördögi köréből.

Az éber tudatosság azt jelenti, hogy a maguk valóságában vesszük szemügyre a dolgokat az adott pillanatban, és nem saját elképzeléseinket igyekszünk rájuk kényszeríteni, vagyis megtanuljuk, hogyan tapasztaljuk meg a világot közvetlenül, gondolataink szakadatlan kommentárja nélkül.

Az éber tudatosság gyakorlásával:

• A képzeteket csupán képzeteknek tekintjük – nem feltétlenül azonosak a valósággal, az igazsággal – így könnyebben el tudunk vonatkoztatni tőle.

• Elkezdünk itt és most élni, amely felkészít egy élménydúsabb életre – és eltávolít a múltba vagy jövőbe húzó örvénytől.

• Leállítjuk a fejünkben működő „robotpilótát” – teljesebben tudatára ébredünk önmagunknak, és eredményes problémamegoldóként tevékenykedünk.

• Képesek leszünk idejekorán felismerni azokat az alkalmakat, amikor legnagyobb valószínűséggel süppedünk depresszióba, éppen gondolati csapdáink miatt, és ezt a lefelé húzó örvényt meg tudjuk állítani.

• Felhagyunk a próbálkozással, hogy rákényszerítsük az életre saját elképzeléseinket – felhagyunk a rágódással.

• Jobban megbékélünk érzelmeinkkel.


   

 

 

Szolgáltatások gyorsmenüTANÁCSADÁS SZÜLŐKNEK ÉS GYERMEKEKNEK


EGYÉNI TANÁCSADÁS FELNŐTTEKNEK


CSALÁD- ÉS PÁRKAPCSOLATI TANÁCSADÁS