A vizsgadrukk javítja a teljesítményt?A válasz az, hogy „attól függ”! De mitől?


Ugye mindenki számára egyértelmű, hogy mikor alszunk, relaxálunk, meditálunk, nem tudunk vizsgázni, felelni – a teljesítményünk nulla. De azt az érzést is biztos megtapasztalta már mindenki, hogy annyira izgult, hogy képtelen volt bármit is kinyögni, leblokkolt, és a teljesítménye értékelhetetlen lett.


Optimális izgalmi szint = kiváló teljesítmény

Egyfajta feszültség a teljesítést követelő helyzetekben – ha nem túl magas - természetes dolog, és minden felelésnél, dolgozatírásnál, szereplésnél megjelenik. Ez a drukk még növelheti is a teljesítményt. Ha viszont ez a szorongás miatti izgalmi állapot túl nagymértékű, akkor az gátolja azt.

Az összefüggés egy harang alakú görbén írható le:

   

Látható, hogy az izgalomnak van egy olyan – nem túl alacsony és nem is túl magas - szintje, ahol a legtöbbet tudod kihozni magadból, a legoptimálisabb a teljesítményed. Az az alatti túlzott nyugalom vagy érdektelenség, illetve az optimálisabb szint feletti vizsgadrukk, lámpaláz, szorongás viszont egyaránt rontja a végeredményt. Persze a túlságosan nagy izgalom a gyakoribb. Ennek a törvényszerűségnek a bizonyítéka, hogy miután lefeleltél, vagy beadtad a dolgozatodat, és az izgalmad alábbhagy, gyakran eszedbe jutnak azok a válaszok, amit a vizsgadrukk nyomása alatt nem tudtál megválaszolni. Ha ez így van, és tudod, hogy „túlizgulós” vagy, akkor az egyik teendőd, hogy próbáld meg valamilyen módon lejjebb szorítani a szorongásodat, és az optimális szintet elérni.

 

Milyen módszerek vannak erre?

 

• Ha egyetemista vagy, menj be az első vizsgázók között – a várakozás, a többiek szorongása növelik a vizsgadrukkot.

• Tanulj meg valami olyan relaxációs technikát, amivel nem feltűnően, 1-2 perc alatt meg tudod nyugtatni magad.

• Ha ez nem megy, legyen nálad valamilyen nyugtató zene, amit hallgathatsz.

• Ülj le egy nyugodt sarokba, és képzeld magad egy megnyugtató helyre. Utána képzeld el azt a helyzetet, amikor sikeresen vizsgázol.

• Kifejleszthetsz egyéni technikákat is, ha már tisztában vagy ezzel az összefüggéssel – hisz te tudod a legjobban, hogy mi nyugtat meg!

 

De csodát azért ne várj ezek is csak akkor műkődnek, ha tanultál!

Szolgáltatások gyorsmenüTANÁCSADÁS SZÜLŐKNEK ÉS GYERMEKEKNEK


EGYÉNI TANÁCSADÁS FELNŐTTEKNEK


CSALÁD- ÉS PÁRKAPCSOLATI TANÁCSADÁS