A rágódás csapdájaProblémád van, folyamatosan ennek a megoldásán gondolkozol, és csak ez jár a fejedben?

Ezt hívjuk tépelődésnek, rágódásnak, „agyalásnak”.


   

Kellemetlen, rossz gondolatok

Ugye azonnal kellemetlen gondolataid támadtak? Aztán ennek hatására rossz érzés vett rajtad erőt. A rossz érzések különböző viselkedés gondolatát váltották ki belőled:

„Most mit csináljak?” – ha legközelebb találkozunk, úgy csinálok, mintha a dolog meg sem történt volna”

Vagy:

„Ha legközelebb találkozunk, majd jól megmondom neki a magamét!”

Az első egy menekülő, a második egy harcos viselkedésforma.

De persze a tüske mindkét esetben ott van bennem, azt veszem időről, időre észre, hogy a gondolataim csak ekörül a probléma körül járnak. Hazaérek, és elpanaszolom a páromnak, hogy miként is jártam hazafelé jövet - őt feltehetőleg meg sem kérdezem, hogy milyen volt a napja. Aztán eszembe jut, hogy múltkor, mikor az illetővel közös társaságban voltunk, akkor is mintha kevesebbet beszélgetett volna velem, mint másokkal. Meg különben is, mostanában olyan szerencsétlen vagyok, az előző vállalati bulin sem éreztem igazán jól magam. Azt hiszem, baj van velem, már nem vagyok elég érdekes, meg már a korom is látszik….stb…stb...stb.

Ismerős ez a monológ? Veled is előfordult már? Hát ez a tépelődés, rágódás, amit, ha elkezdesz, akkor egy olyan csapdába kerülsz, amiben mindjobban vergődsz, annál jobban fogva tart. A fejedben az egyik megoldást a másik után veszed sorra, és nem kell hozzá sok idő, hogy teljesen elromoljon a közérzeted!


 

„Harcolj vagy menekülj!”

A kellemetlen, rossz gondolatok rossz érzéseket szülnek. A rossz érzéseket szeretnénk minden áron megszüntetni, elkerülni, mert veszélyesnek érezzük. Őseink megtanulták a túlélésért vívott harcban, hogy ha veszélyes helyzetbe kerültek – megtámadta őket egy kardfogú tigris– két lehetőségük volt, ha nem akartak tigrisvacsorává válni: vagy szembeszálltak vele, vagy elfutottak – átgondolva, hogy vajon nyerhetnek-e a vadállattal szemben. Ez persze komoly stresszhelyzetet jelent, ami egy – a túléléshez, a futáshoz vagy a harchoz szükséges –reakciót is kivált a szervezetben: a szívritmus fokozódik, a bőr és a belek erei összehúzódnak, a vér az izmokba, az agyba és a szívbe áramlik, a vérnyomás emelkedik, az izmok megfeszülnek, a szőrszálak felállnak, elindul a verejtékezés.


   

 

A szervezetnek ez a reakciója vészhelyzetben nagyon fontos, de csak néhány percig tart (mert vagy sikerült elfutni, vagy felfalt a tigris). A veszély elmúltával a szervezet működése visszaáll normális szintre. Ugye érthető, ha a folyamatos stressz és szorongás hatására az erős szívdobogás, magas vérnyomás, görcsös izomzat folyamatosan terheli a szervezetedet, akkor ennek következményei lesznek?! Pedig a rágódás egy folyamatos stresszt, „harcolj, vagy menekülj!” állapotot tart fenn.

 

 

Beszűkült gondolkodás és érzelmek

A rágódás hatására gondolkodásunk beszűkül – semmi máson nem jár az eszünk, csak a problémán, annak elkerülésén vagy megoldásán. A körülöttünk levő világ, annak történéseinek érzékelése is megváltozik. Csak azokat a dolgokat érzékeljük, amik igazolják szerencsétlenségünket, alátámasztják rossz hangulatunkat, az pozitív előjelű eseményeket vevő „radarunk” leárnyékolódik.


A rossz gondolatok kellemetlen emlékeket szülnek

Ráadásul még az emlékeink is segítenek a rágódás, a szerencsétlenség érzésének fenntartásában. Emlékezetünk úgy működik, hogy hangulataink azokat az emlékképeket aktiválják, amik hasonló hangulatban születtek. Ha kellemesen érezzük magunkat egy jól sikerült kirándulás alatt a párunkkal, biztosan hasonlóan boldog pillanatok fognak eszünkbe is jutni. És ennek a fordítottja is igaz – rossz hangulatunk, levertségünk, sérelmeinken való rágódásunk a kellemetlen emlékeket fogja előhozni.

   

 

És bezárul a csapda…


A rossz emlékek aztán megint rossz, kellemetlen gondolatokat fognak szülni, lehet újra tovább tépelődni, rágódni….

És ezzel a kör be is záródott, lehet mindent elölről kezdeni, mind mélyebben és mélyebben süllyedni a boldogtalanságba.

   

De mit tehetünk a csapdahelyzet elkerülésére, vagy ha benne vagyunk, akkor az abból való kilábalás érdekében?

Megtudhatod pár nap múlva a következő blog bejegyzésünkből!

 

De addig is gondolkozz egy kicsit! Emlékszel a helyzetre, ami az utcán történt? Hogyan változik a helyzet, ha most azt mondom, hogy az illető, aki nem köszönt, nem is az ismerősöd volt, csak hasonlított rá? Vagy az ismerősöd volt, de percekkel előtte tudta meg, hogy elvesztette a munkáját, és könnybe lábadt szeme miatt úgy közlekedett, hogy senkivel nem vette fel a szemkontaktust?

És végül azon is gondolkozz el, hogy azon kívül, hogy saját rágódásod miatt kellemetlen napot szereztél önmagadnak, van-e jelentősége az életedre nézve annak, hogy visszaintegetett-e az illető?

Szolgáltatások gyorsmenüTANÁCSADÁS SZÜLŐKNEK ÉS GYERMEKEKNEK


EGYÉNI TANÁCSADÁS FELNŐTTEKNEK


CSALÁD- ÉS PÁRKAPCSOLATI TANÁCSADÁS